evolusi teknologi

|
Lamanya tak updet blog. Kalau dulu2 setiap hari rasa gtal nk mengupdate. Skrg macam dah takde idea jer.

Masa aku berfikir pasal blog ni, teringat pulak aku macammana teknologi ni berkembang sejak dari aku sekolah. Masa aku sekolah dulu komputer tak semudah nak access macam hari ni. Masa aku sekolah dulu sapa yg ada emel macam hebat giler, Kalau ruangan hobi tulis browse internet mmg aku rasa orang mesti kagum. Tapi masa aku sekolah menengah aku teringat lagi masih guna Floppy Disk. Main game pun game typing tu pun kat library. Masa sekolah jugak ada ceramah pasal info dihujung jari, macam database tu pun kena bayar kalu ramai murid nak join. erm itu area 93-97.

Then 98-99 adalah zaman matrix aku. Masa matrik aku dapat induk UKM. masa mula2 dapat ukm tu aku takdelah rasa hebat sgt. sbb kunun2 kalau nak subjek engineering utm lah paling hebat. tapi mak aku suh masuk ukm pasal dekat. berkat doa mak aku senag jhe dpt ukm. Tapi bila masuk aku rasa bangga seh. ape taknya budak2 yg matrix sekali semua hebat2 gile. budak2 melayu pandai2 semua. bangga aku walaupun aku tak sehebat dierang, Dr to be. Masa matrik zaman IRC, jaman tu cafe cyber bercambah macam cendawan. aku ingat lagi dok teman housemate aku berchatting. hahaha. MAsa tu jugak siapa ada hp aku rasa hebat and canggih giler. Jakun aku.
AKu dpt beli hp bila zaman uni. itupun hp rm300. pakai duit biasiswa. masa tu rasa mahal giler. tp tu kire hp murah lah kecik je jenama sagem tak glamer langsung. hahaha. tapi syiok jugaklah sbb kecik sedap pegang warna biru lagik. Jaman tu sapa beli hp nokia aku rasa hebat. sbb nokia mahal. RM800 dan ada game snake. Dan masa tu start org beli desktop. Aku rasa masa tu ramai org mampu belilah. siap ada pinjaman kwsp tuk komputer. masa tu tengok org pakai laptop jaki je rasa..bilalah mampu nak beli...
Abis study uni, aku x pandai carik keje. entah apa2 keje aku buat. temp kerani la, ngajo html la...last2 jadi RA. masa jadi RA syiok..kawan2 best, teknologi pun best, dpt guna sekecik2 laptop. sebesar2 PC, and byk mobile device spt IPAC (bukan Ipad) ahaks...
owh...sungguh kurindu masa mudaku...
sekarng rasa sungguh dah tua, apataknya dalam frenlist byk nak kena bahasakan diri sbg kakak. dah kena biasakan lidah refer diri sbg kakak.
apapun, skrg teknologi skrg dah biasa dimana. setakat smartphone ke apa takde org heran. boleh kate semua org ada facebook.
aku rasa tak lama lagi komputer macam dlm cite matrix pun da tak mustahil. mcm kinect guna body movement tu, 2 3 tahun lagi apply kat byk tempt lagik agaknya.

terkejarkah aku dgn teknologi2 skrg dan akan datang?. Entahlah....

2 comments:

nizamsani said...

akan datang semua orang akan gemuk-gemuk macam dalam cerita wall-e.hehe.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)